Sense previ avís i sense indemnització a l'agent

Si l'agent incompleix les seves obligacions legals o contractuals, el contracte podrà ser rescindit sense previ avís ni indemnització.

Sense previ avís i sense indemnització a l'agent

Tot agent té una sèrie d'obligacions legals: ha de promoure (i, si escau, concloure) els actes de comerç encomanats i vetllar pels interessos de l'empresari en nom del qual actua exercint la seva activitat professional amb lleialtat i bona fe. En aquest sentit, haurà de col·laborar i posar en coneixement del principal les qüestions rellevants (en particular, la solvència dels tercers amb els quals contracti) i respectar la prohibició de dur a terme activitats que entrin en competència amb les que porteu a terme (deure de lleialtat). Així mateix, és possible pactar altres obligacions, sempre que s'indiquin expressament.

A canvi, l'agent té la possibilitat d'exigir la comissió acordada i, al final del contracte, pot tenir dret a rebre les següents indemnitzacions:

  • Per clientela. Quan hagi aportat nous clients o hagi augmentat significativament les operacions amb els existents, sempre que l'empresari pugui continuar beneficiant-s'hi i sigui equitativament procedent segons les circumstàncies (per l'existència d'acords de limitació de la competència posteriors al contracte, per les comissions que perdi...).
  • Per danys i perjudicis. Quan l'agent, seguint les instruccions de l'empresari, hagi incorregut en despeses que no puguin rescabalar-se i el contracte sigui rescindit unilateralment per l'empresari sense causa justa. Aquesta compensació només s'aplica als contractes de durada indefinida.

A més, si l'empresari decideix resoldre unilateralment un contracte de durada indeterminada, haurà de notificar-ho per escrit amb un preavís mínim d'un mes per cada any de vigència del contracte, fins a un màxim de sis mesos, llevat que s'acordi un termini més llarg (si el contracte ha estat vigent durant menys d'un any, el període de preavís és d'un mes).

No obstant això, la llei permet resoldre el contracte sense previ avís ni indemnització de cap mena (ni per clientela ni per danys i perjudicis) quan l'agent incompleixi les seves obligacions legals o contractuals. Per fer-ho, el director ha de ser capaç de demostrar aquest incompliment.

 

Si teniu un agent contractat i sospiteu que està incomplint les seves obligacions, els nostres assessors us informaran sobre com actuar per tal de demostrar-ho i així rescindir el contracte de manera immediata i sense indemnització de cap mena.